Home
Project Management
Bouwtechniek
Brandveiligheid
Bouwplantoetsing
Referenties
Contact

Disclaimer

© HAC 2009

 

Gebruiksvergunning

Indien het gebruik van een gebouw gevaar kan opleveren door een verhoogde kans op brand of op negatieve gevolgen hiervan, wordt voor een gebouw een gebruiksvergunning vereist. Een gebruiksvergunning is in veel Nederlandse gemeenten vereist indien in een gebouw: (*)

  • meer dan vijftig personen tegelijk aanwezig zijn;
  • bedrijfsmatig brandbare, brandbevorderende of bij brand gevaar opleverende stoffen worden opgeslagen;
  • aan meer dan tien personen bedrijfsmatig nachtverblijf wordt verschaft;
  • aan meer dan tien kinderen of gehandicapten dagverblijf wordt verschaft.

(*) De eisen omtrent een gebruiksvergunning kunnen per gemeente verschillen. Informeer bij uw gemeente of andere eisen gelden, of neem contact op met de adviseurs van HAC.

De aanvraag voor een gebruiksvergunning kan leiden tot aanvullende brandbeveiligingsvoorzieningen of beperkingen in het gebruik van een gebouw. Deze aanpassingen kunnen grote gevolgen hebben voor financiŽle middelen of de bedrijfsvoering.

De adviseurs van HAC kunnen het traject van de aanvraag van een gebruiksvergunning begeleiden. Hierbij zullen zij het brandveilig gebruik van het gebouw beoordelen en aangeven waar mogelijke knelpunten aanwezig zijn. Door middel van een praktische benadering zullen alternatieven worden aangegeven, hoe deze knelpunten kunnen worden ontsloten.